Home > O nás

Kdo jsme?

Jsme dobrovolnická nezisková organizace, která má velké cíle. Podporujeme děti a rodiny dětí (nejen) s cystickou fibrózou. Jedná se o onemocnění, které postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. V Česku se každoročně s touto nemocí narodí 1 dítě z přibližně 2500 až 3000 narozených dětí. Jeho příčina je léčitelná, ale zatím nevyléčitelná…

Jak vznikl spolek Solnička a kde se vzal ten název?

Představte si, že se díky charitativní akci vybere krásná částka a vy přemýšlíte, jak ji nejlépe investovat. Hledala jsem nějaký smysluplný projekt, až mě známá přivedla na tuhle myšlenku. Zjišťovala jsem více informací, zvažovala, jak dětem v nemocnicích pobyt zpříjemnit… Teď vím, že to bylo to nejlepší rozhodnutí.

Název spolku je odvozený od onemocnění, se kterým se potýkáme. Cystická fibróza se také nazývá nemoc slaných dětí, protože jejich pot je až pětkrát slanější než u zdravých jedinců.

Jak pomáháme?

Děláme dětský svět barevnější. Díky sponzorským darům můžeme společně vytvořit lepší podmínky v boji s nemocí. Zároveň však víme, že psychiku malých pacientů ovlivňuje i prostředí, ve kterém se pohybují. To je však většinou sterilní, smutné, šedé. Prozařujeme proto dětské pokojíčky barvami, kresbami či oblíbenými zvířátky.

Co jsme dokázali?

Již 7 let válčíme proti této zákeřné nemoci. Za tu dobu jsme zvelebili 47 dětských pokojíčků a pomohli 18 rodinám. Tím ale náš boj nekončí.

Přidejte se k nám, ať můžeme společně vykouzlit úsměv na tváři dětem, které měly jen o špetku štěstí míň.

Zároveň bychom chtěli vyjádřit tisíceré díky VŠEM, kteří nás v tomto boji podporují (ať už jsou to slavné osobnosti nebo (ne) obyčejní lidé). Bez vás bychom nikdy nebyli tam, kde jsme. DĚKUJEME!